Operabio (Tryllefløjten)

Operabio (Tryllefløjten)
Mozarts opera fra Metropolitan i New York.

Sæsonens sidste forestilling er Tryllefløjten, som blev den sidste opera Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) lavede, idet han døde godt 3 måneder, efter at stykket havde haft premiere i et forstadsteater i Wien. Oven i købet med Mozart som dirigent og teaterdirektøren, Emanuel Schikaneder, i rollen som Papageno. Sidstnævnte, der var én af Mozarts gamle bekendte, havde nemlig henvendt sig til ham blot 6 måneder forinden og bedt om, at han skrev en trylleopera til opførelse på sit teater. Og da stykket viste sig at blive en stor succes, skaffede det direktøren en net sum penge.

Som grundlag for operaens tekst foreslog Schikaneder eventyret ”Lulu oder die Zauberflöte” fra C. M. Wielands samling "Dschinnistan" (udgivet 1786-1789), idet dog dels andre af eventyrene i samlingen og dels et par andre, nogenlunde samtidige, værker har haft en indflydelse på teksten.

 Halvvejs inde i arbejdet besluttede de to herrer imidlertid at omarbejde resten af teksten og bl.a. indsætte en mængde frimurersymboler og -ritualer, som kom til at spille en betydelig rolle i værket (både Mozart og Schikaneder var frimurere, og de tilhørte den samme loge). Samlet set kom dette til at bevirke, at handlingen ikke er særlig logisk, bl.a. fordi de, der var onde i begyndelsen, viser sig at være gode – og omvendt.

Lawrence Brownlee har rollen som Prins Tamino, der på en farefuld færd ledsages af fuglefængeren Papageno (Thomas Oliemans), som har forelsket sig i prinsesse Pamina (Erin Morley). Hun er datter af Nattens Dronning, der synges af Kathryn Lewek, men holdes fanget af ypperstepræsten Sarastro, sunget af Stephen Milling.

For iscenesættelsen står Simon McBurney, mens Nathalie Stutzmann dirigerer The Mets musikere, der er løftet op af orkestergraven, så de er synlige for publikum.

For mere om handlingen, der i denne nye spektakulære og meget roste produktion ikke er henlagt til Egypten, som det ellers fremgår af librettoen, og solisterne henvises til

 https://www.metopera.org/season/in-cinemas/2022-23-season/die-zauberflote/

Før forestillingen serveres et glas vin og i pausen en kop kaffe og et stykke kage.

Maks. 1 ledsager.


PS: Der er gratis parkeringskælder under Kulturhus Trommen, men der plejer også at være god plads på P-pladsen med indkørsel fra Kammerrådensvej.

 

 

ANYONE CAN JOIN - Most of IDA's events are open to everyone, but you must have an IDA user profile in order to participate. It's free and non-binding - create a user profile now. As a member of IDA, you get a discount on many of our events, so please sign in with your member login when you sign up for an event. Read more about the benefits of an IDA membership here.

Information
 • When

  23. jul. 2023 14:55 - 18:45
 • Where

  Trommen, Bibliotekstorvet 1, 2970 Hørsholm

 • Registration Deadline

  9. jul. 2023 - 23:55

 • Organizer

  Furesø-Egedal Afdeling, IDA Nordsjælland

 • Available Seats

  10

 • Event Number

  349373

Price
 • Vacant

  120 kr.

 • Member

  120 kr.

 • Senior member

  120 kr.

 • Student member

  120 kr.